Muziek en toneel in doopsgezinde kerk

BALK Balk is een nieuw initiatief rijker. Uit een samenwerking tussen de Doopsgezinde Kerk in Balk en de Kunstkring Gaasterland is Podium Gorter ontstaan.

De doopsgezinde kerk is tijdens de afgelopen winter geheel gerenoveerd. Kosten noch moeite zijn gespaard om de kerk prachtig op te knappen en ervoor te zorgen dat deze blijft behouden voor het historische centrum van Balk. Belangrijk, want wat velen niet weten is dat er een bijzonder verhaal met deze kerk is verbonden. Immers, in een grijs verleden was Douwe Gorter predikant aan deze kerk.

Grootvader van Herman Gorter

Douwe was de grootvader van de bekende dichter Herman Gorter. Wie kent niet de eerste regel van zijn gedicht ‘Mei’: Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Dit gedicht heeft Herman Gorter geschreven tijdens een van zijn vele zomerse verblijven in Balk. Het is deze geschiedenis die zijn naam heeft gegeven aan het Podium Gorter.

Kleinschalige toneelvoorstelling of concert

Het idee is om in de winterperiode minimaal een keer in de maand een kleinschalige toneelvoorstelling of concert te programmeren in de doopsgezinde kerk. Momenteel zijn de voorbereidingen hiervoor in volle gang. Inmiddels is bekend dat Syb van der Ploeg en Wiebe Kaspers met hun voorstelling ‘Toon van de Tijd’ op 30 oktober a.s. het winterseizoen openen. Uiteraard worden er nog steeds kerkdiensten gehouden. Meer informatie: Facebook of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(Artikel Balkster Courant 29-6-2016)